Czy wiesz, że do odgrzania posiłku możesz użyć pary zamiast fal elektromagnetycznych wykorzystywanych przez kuchenkę mikrofalową?  Nie wiedzieliście?! To warto przeczytać ten krótki artykuł!

Jeśli jesteście na etapie wyboru sprzętu AGD do swojej kuchni, to nie musicie kupować dwóch urządzeń: piekarnika i kuchenki mikrofalowej, bo zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie piekarnik parowy – czy to w wersji kompaktowej czy standardowej!

Odgrzewanie parą

Regeneracja W Piekarniku Parowym Para podgrzewa potrawy bez ich wysuszania, sprawiając, że wczorajszy posiłek jest równie smaczny jak w dniu jego przygotowania. Różnice w podgrzewaniu na parze dostrzeżesz szczególnie podczas odgrzewania ziemniaków, ryżu czy makaronu,  które mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce! Para pozwala przywrócić im wilgotność i będą smakować jak świeżo wyciągnięte z wody!

Odgrzewanie z parą doskonale sprawdza się w przypadku takich dań jak quiche i lasagne a nawet pizza! Dodatkowa wilgotność sprawia, że potrawy te nie stają się suche lub gumowe, co jest częstym efektem stosowania innych metod odgrzewania.

Korzystając z tej funkcji możemy ograniczyć wyrzucanie czerstwego pieczywa! Wystarczy wrzucić go do piekarnika na kilka minut do piekarnika a będzie miał chrupiącą skórkę i będzie wilgotny w środku. Jeśli nie wierzysz, zobacz mój FILM.

 

 

Program odgrzewania w piekarniku parowym

Wielofunkcyjne piekarniki parowe są wyposażone w funkcję odgrzewania potraw przy pomocy pary! W piekarnikach parowych Bosch ten program nazywa się Odgrzewanie a np. w piekarnikach parowych Electrolux to program Regeneracja.

Funkcja regeneracji/odgrzewania to specjalny program do podgrzewania potraw z wykorzystaniem pary. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieczenia zapobiega ona ryzyku wysychania żywności, a ciepło jest rozprowadzane łagodnie i równomiernie, dzięki czemu potrawy wyglądają, smakują i pachną jak świeżo przygotowane.

Regeneracja parą może być z łatwością używana do ponownego podgrzewania potraw bezpośrednio na talerzu. W tym samym czasie możesz odgrzewać więcej niż jeden posiłek, korzystając z różnych poziomów prowadnic. Różne potrawy potrzebują różnej ilości czasu, aby być dokładnie odgrzane i gotowe do spożycia. Na przykład, drób i mięso wymagają więcej czasu niż warzywa, ryż czy ziemniak.

Możesz podgrzewać cały posiłek na parze, ale najlepiej efekty osiągniesz, gdy jedzenie będzie podzielone na mniejsze porcje. Na przykład zamiast odgrzewać w piekarniku całego kurczaka – lepiej będzie, jeśli pokroisz go w plastry.

Jaki piekarnik parowy z funkcją odgrzewania parą polecam?

Ja osobiście bardzo polecam piekarniki Electrolux z serii 800  SteamBoost  Electrolux LOB8S39WZ

Piekarnik Parowy ElectroluxJest to wspaniały piekarnik parowy, który umożliwia zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem jak i wykorzystanie pary w trzech, różnych trybach: gotowania na parze, odgrzewania i pieczenie.

Generator pary w piekarnikach parowych Electrolux posiada zaawansowaną technologię zaczerpniętą z urządzeń profesjonalnych. Dzięki temu może wytwarzać 4 rodzaje par od 25% do 100%, w zależności od sposobu przyrządzenia potrawy (pieczenia, przypiekania, gotowania na parze ryb i warzyw, a nawet gotowania sous-vide).

Piekarnik parowy z serii 800 posiada funkcja Steamify, która wyręczy Cię w sterowaniu ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko określić temperaturę w jakiej przewidziane jest pieczenie, a piekarnik automatycznie dobierze optymalną ilość pary oraz dostosuje pozostałe parametry pracy, aby uzyskać pożądany rezulta

Piekarnik posiada termosondę, która monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Użycie jej zwiększa kontrolę nad procesem pieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Teraz przygotowanie kaczki, pieczeni czy lasagni nie będzie już żadnym problemem.

Pieczenie ułatwi Ci korzystanie z aplikacjii MyElectrolux Kitchen! Dzięki niej zyskacie olbrzymią bazę przepisów, a dodatkowo będziecie mogli zdalnie kontrolować proces pieczenia nawet przebywając poza kuchnią!

Jeśli chcesz sprawdzić aktualną cenę tego piekarnika, wejdź TUTAJ.

Alternatywą do piekarnika z serii 800 może być piekarnik parowy  z serii 700 Steam Crisp  Electrolux LOC6H76Z, który ma funkcje standardowego piekarnika i dodatkowo ma funkcję pieczenia z dodatkiem pary, która będzie idealna do wypiekania cista i chleba, pieczenia mięs i zapiekanek, ale w przeciwieństwie do modeli z serii 800 nie oferuje funkcji gotowania na parze. Piekarnik parowy Electrolux LOC6H76Z posiada prowadnice teleskopowe na jednym poziomie i termosondę. Czyszczenie piekarnika jest niezwykle proste, bo para rozmiękcza zabrudzenia, co znacznie ułatwia ich usunięcie.

Aktualną cenę tego urządzenia sprawdzisz TUTAJ.

Różnice Pomiędzy Piekarnikami Parowymi Electrolux

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat piekarników parowych Electrolux, to wejdź TUTAJ.

Pani Agd
Obserwuj