Według mnie piekarnik parowy to genialny wynalazek! Połączenie pary i gorącego powietrza w trakcie pieczenia sprawia, że potrawa jest chrupiąca ale też soczysta w środku. Potrawy przygotowane w piekarnikach parowych  nie tylko nie wysychają , ale nabierają jeszcze lepszego smaku!

Rodzaje piekarników parowych Amiki

Bez-Tytulu.jpg

Firma Amica ma w swojej ofercie różne piekarniki parowe: Soft Steam i Full Steam. Piekarniki z SoftSteam oferują pieczenie z dodatkiem pary.  Ten system wymaga nalania wody 300-400 ml na dno (tzw. nieckę) piekarnika i po przyciśnięciu funkcji na sensorze/pokrętle włącza się specjalna dodatkowa grzałka i wytwarza się para. Program jest dedykowany tylko do wybranych funkcji piekarnika ( np. grzanie góra dól, termoobieg).

 

Obraz-2020-11-29-115958.Png

Z kolei piekarniki parowe  FullSteam oferują lepsze nasycenie parą wnętrza dzięki nowemu systemowi generowania pary. Para wytwarzana jest przez specjalnym generator, który wtłacza parę do komory piekarnika podczas pieczenia (na różnych etapach pieczenia). Para rozchodzi się równomiernie w całej komorze piekarnika. Piekarniki z z FullSteam gwarantują lepszy smak i konsystencję potraw bez straty witamin i mikroelementów. Piekarnik pełen pary to w pełni udane i zdrowe pieczenie!

 

Ja osobiście jestem fanką piekarników FullSteam, dlatego Waszej uwadze polecam szczególnie dwa piekarniki z FullSteam  ED57369BA+ X-TYPE STEAM i ED97699BA + X-TYPE Steam O.

One oferują aż 10 programów parowych: Gotowanie na parze, Gotowanie na parze+grill,  Odgrzewanie i pasteryzacja, Wieprzowina w niskiej temperaturze,  Delikatne mięso w niskiej temperaturze,  Pieczywo podstawowe,  Drób,  Grill+pieczenie z parą, Pieczenie z parą i Odkamienianie. Piekarnik ED97699BA + X-TYPE Steam O oferuje dodatkowo termosondę, prowadnice teleskopowe na jednym poziomie, oraz automatycznie otwierające się drzwi-  wystarczy delikatnie dotknąć uchwytu dłonią, łokciem czy barkiem, a one same się otworzą!

Pora Na Parę- Przepisy Na Każdą Porę Od Amiki

Strona z przepisami Amiki

Jeśli zdecydujecie się na zakup piekarnika parowego Amiki FullSteam, to musicie koniecznie zajrzeć na ich stronę z przepisami. Zobaczycie tam całą masę inspiracji na dania, które można przygotować właśnie przy pomocy piekarników parowych Amica. Jeśli macie konkretny pomysł na danie, to można je od razu wpisać w wyszukiwarkę, ale jeśli nie, to można też dać się zainspirować korzystając z filtrów: pora dnia, czas pieczenia czy wybierając konkretny program pieczenia, jakie oferują piekarniki parowe Amica np. Gotowanie na parze, gotowanie na parze + grill, drób, pieczywo podstawowe itd. Można tez wybrać interesującą nas kategorię: pieczywo, ciasta i desery, dania vege, dania mięsne, ryby, przetwory domowe.

Pora Na Parę- Przepisy Na Każdą Porę Od Amiki

 

Propozycje dań, jakie można przygotować z piekarnikami parowymi AMICA

Zobaczcie jak ciekawe dania można przygotować używając konkretnych programów parowych:

Pora Na Parę- Przepisy Na Każdą Porę Od Amiki

  • P01S Gotowanie na parze: łośoć z sosem miodowo- koperkowym, szparagi z sosem holenderski, knedle śliwkowe, zapiekanka gratine
  • P02S Gotowanie na parze+grill: dorsz w papilocie z warzywami, makaron z serem, warzywa korzeniowe karmelizowane w miodzie
  • P03S Odgrzewanie i pasteryzacja: konfitura malinowa, konfitura z mango, konfitura z czerwonej cebuli;
  • P04S Wieprzowina w niskiej temepraturze: Pulled pork z sałatka Colesław,
  • P05S Delikatne mięso w niskiej temperaturze: Rostbeef po angielski z sosem cumberland,
  • P06S Pieczywo podstawowe: Pita flat  bread, Włoskie pieczywo Foccacia, Muffinki z borówkami
  • P07S Drób: Glazurowany kurczak z amerykańskim sosem BBQ,
  • P08S Grill+pieczenie z parą: Chili sin carne z soczewica, leczo po węgiersku,
  • P09S Pieczenie z parą: sernik nowojorski , żeberka glazurowane w sosie BBQ, pasztet wegetariański z ciecierzycy.

Mam nadzieję, że nabraliście już ochoty na gotowanie?! Ja mam w lodówce łososia i szparagi, więc już wiem jak je przyrządzę!

Artykuł powstał we współpracy z firmą Amica

Pani Agd
Obserwuj