Kiedy zobaczyłam ekspres De’Longhi La Specialista Arte po raz pierwszy- od razu zaświeciły mi się oczy, bo ten ekspres bardzo mi się spodobał (jego design inspirowany jest profesjonalnymi ekspresami kawiarnianymi), ale z drugiej strony pomyślałam, czy ja poradzę sobie z jego obsługą? Trochę mnie ten sprzęt onieśmielał, bo nie jestem przecież baristką…

Do tej pory miałam prosty ekspres kolbowy, a potem to już tylko ekspresy automatyczne, a tu nagle jakieś zegary, pokrętła…Okazało się, że moje obawy były nieuzasadnione, bo nie trzeba być wcale specjalistą, aby zaparzyć sobie z tego ekspresu pyszną kawę!

Pierwsze uruchomienie ekspresu De’Longhi La Specialista Arte

Pierwsze uruchomienie wymaga trochę pracy, ale nie przejmujcie się tym! Pomogę Wam przez to przejść.

Najpierw należy umyć wszystkie akcesoria w letniej wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń. Potem nalewamy wodę do pojemnika na wodę, który znajduje się na tyłach urządzenia. Pojemnik jest wyjmowany, jego pojemność to 1,7 l. Podłączamy ekspres do prądu i naciskamy przycisk włącz. Warto od razu w menu ustawić twardość wody, bo na podstawie tych informacji ekspres będzie nam podpowiadał, kiedy należy odkamienić ekspres.

Przed uruchomieniem ekspresu trzeba też przepłukać obwody, tak samo jak po długiej przerwie w użytkowaniu. W tym celu wkładamy filtr do kolby, zaczepiamy ją w ekspresie i wciskamy przycisk ok, czyli robimy takie „kawy na pusto”. Potem przepłukujemy dyszę do gorącej wody i generujemy parę z dyszy spieniającej mleko. Warto to zrobić kilka razy.

217791.Jpg
217793.Jpg
217802.Jpg

Kolejną czynnością jest nasypanie kawy do pojemnika na kawę. Młynek w tym ekspresie jest  stalowy i ma 8 stopniową regulację mielenia, opracowaną z myślą o różnych mieszankach ziaren. Fabrycznie ustawiony jest na poziomie 5 – średnim, ale jeżeli efekt nie będzie nas satysfakcjonował, to zawsze możemy wyregulować poziom na podstawie naszego smaku i rodzaju kawy.  Pamiętajcie, że regulacja jest możliwa tylko podczas pracy młynka i tylko o jeden stopień.

Na panelu wciskamy przycisk przygotowania jednej lub dwóch filiżanek kawy. Obok niego mamy pokrętło do regulowania ilości kawy, ale przy pierwszym użyciu, należy pozostawić pokrętło na pozycji minimalnej. Na początku trzeba wykonać kilka prób w celu znalezienia idealnego wyregulowania. Zacznijcie od ustawień fabrycznych, następnie, w razie konieczności, regulujcie ilość. Teraz  należy nałożyć na kolbę taki lejek dozownikamocujemy kolbę po lewej stronie, kiedy usłyszymy kliknięcie mielenie uruchomi się automatycznie.

Ekspres przygotuje nam jedną lub dwie porcje kawy i po zmieleniu wyciągamy kolbę, lekko nią uderzamy, aby wyrównać jej zawartość i potem ubijamy kawę przy użyciu  tampera. Poziom kawy powinien być do oznakowanego wytłoczenia. Teraz możecie już zaparzyć kawę! Przy pierwszym uruchomieniu trzeba tych kaw zrobić ok. 5 sztuk. I tak wygląda właśnie pierwsze uruchomienie.

Funkcje ekspresu De’Longhi La Specialista Arte

217804.Jpg
217805.Jpg
213156-1.Jpg
217570.Jpg
213160-1.Jpg

Specialista Arte oferuje 3 temperatury parzenia, które odpowiadają zakresowi temepartur od 92° do 96°C.

W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną temperaturę: ziarna Robusta i ziarna o ciemnym kolorze palenia wymagają niskiej temperatury; a ziarna Arabica i ziarna o jasnym kolorze palenia wymagają wysokiej temperatury parzenia

La Specialista ARTE oferuje nam zrobienie kaw espresso lub americano oraz kaw mlecznych na bazie espresso, czyli cappuccino, cafe latte czy latte macchiato.  Osoby, które zechcą zaparzyć sobie herbatę lub zioła mogą skorzystać z opcji gorąca woda.

Podczas parzenia kawy należy zwrócić uwagę na tempo parzenia kawy. Jeżeli wytwarzanie kawy jest zbyt wolne, to  stopień zmielenia musi być grubszy, a jeżeli wytwarzanie zbyt szybkie, to stopień zmielenia musi być drobniejszy.

Jeśli chcecie zmienić ustawioną fabrycznie ilość kawy w filiżance, to wystarczy przytrzymać przycisk OK podczas parzenia. Kontrolka przycisku OK będzie wówczas migać na pomarańczowo, potwierdzając tryb programowania. Po osiągnięciu żądanej ilości, puszczamy przycisk OK i ilość kawy zostanie zaprogramowana.

Zrobienie kawy mlecznej będzie od Ciebie wymagać umiejętności spienienia mleka manualnie przy pomocy dyszy. Do spienienia mleka używa się dzbanuszka, który jest w zestawie. Mleko powinno być zimne, z lodówki. Nie przesadzajcie z ilością mleka, bo mleko zwiększy swoja objętość 2 a nawet 3 krotnie. Dysza powinna być zanurzona tuż pod powierzchnią mleka, a dzbanuszek lekko przechylony. Kilka chwil i mleko będzie gorące i spienione. Teraz do mleka wystarczy wlać espresso i mamy pyszną kawę mleczną.

Maksymalna wysokość szklanek, które można podstawić pod kolbę to 12 cm. W zestawie mamy taką specjalną podstawkę do małych filiżanek, z której korzystam robiąc espresso.

Pielęgnacja ekspresu

213157.Jpg

Po każdym spienieniu mleka należy wyczyścić dyszę ściereczką, przepuścić przez nią trochę pary. Do gruntownego czyszczenia należy używać specjalnej igły i środka do czyszczącego Eco MultiClean.Jeżeli chodzi o pielęgnację ekspresu, to oczywiście należy opróżniać tackę ociekową, czyścić pędzelkiem zaczepy kolby, odkamieniać ekspres, kiedy zapali się nam dioda na panelu sterowania.

Rozpakowując urządzenie znajdziecie coś takiego co nazywa się softballs. To jest akcesorium, które wydłuża żywotność urządzenia, ponieważ sprawia, że kamień będzie się mniej osadzał. SoftBalls można stosować we wszystkich ekspresach, ale poleca się je szczególnie do modeli bez możliwości zamontowania filtra do wody. Taki woreczek wystarczy opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do pojemnika na wodę. Jego żywotność to 3 miesiące.

Podsumowanie

Czy nabraliście ochoty na kawę z ekspresu La Specialista Arte? Mam nadzieje, że tak, bo takie kreowanie swojej kawki daje dużo frajdy. Z tym ekspresem możecie kontrolować cały proces parzenia kawy…czyli poniekąd możecie się poczuć jak barista we własnym domu.

Na pewno nie jest urządzenie dla osób zabieganych, Ci niech korzystają z automatów. Ten sprzęt jest dla fanów tzw. slow life. Ja będąc u siebie na wsi przestawiam się na taki właśnie tryb, więc ten sprzęt sprawdza się tutaj idealnie i pasuje też idealnie.

Chcesz poznać ekspresy z serii La Specialista? to wejdź na TUTAJ.

Filmowa recenzja

Pani Agd
Obserwuj