Marka Jura słynie z tego, że w jej siedzibie, w Szwajcarii pracuje ponad 70 specjalistów odpowiedzialnych za ciągły proces udoskonalania ekspresów. Efektem ich pracy są nowe, unowocześnione wersje modeli ENA8 i E8.
Jura ENA 8 Touch
W zeszłym roku miałam przyjemność testować i sfilmować między innymi Jurę ENA 8. Ten ekspres wybrałam do testowania jako pierwszy z całej gamy produktów Jury z racji jego wyglądu. Trudno się nim bowiem nie zachwycić! To mały, piękny ekspres ciśnieniowy z pojemnikiem na wodę, który wygląda jak kryształowa karafka.
Nowa wersja ekspresu ENA 8 zamiast wyświetlacza TFT, po którym nawigowało się za pomocą przycisków, została wyposażona w ekran dotykowy oraz sztuczną inteligencję. Teraz wystarczy muśnięcie palcem, aby wyświetlacz odczytał życzenia miłośników kawy. Dodatkowo algorytm rozpoznaje osobiste preferencje smakowe i automatycznie dostosowuje do nich ekran startowy.
Nowe modele ENA 8 Touch zachwycają 12 wyszukanymi specjałami – są wśród nich dwa, nowe produkty, takie jak cortado i kawa Barista (starszy model oferował 10 specjałów kawowych).
Jura E8 Touch
Druga nowość to Jura E8 Touch ulepszona wersja modelu Jura E8, odnoszącego największe sukcesy wśród wszystkich modeli automatycznych ekspresów do kawy w historii JURA.
Ten model jest trochę większy od ENA 8 i dzięki temu ma większy pojemnik na wodę , fusy i kawę.
W przeciwieństwie do swojego „mniejszego brata” jest w stanie przygotować 2 kawy czarne równocześnie (2 x ristretto, 2 x kawa, 2 x espresso).
W nowym modelu Jura E8 Touch zastąpiono również wyświetlacz TFT obsługiwany przyciskami wyświetlaczem dotykowym.
Teraz ekspres na nowo zachwyca nas swoją obsługą za pomocą ekranu dotykowego i sztucznej inteligencji. Algorytm analizuje na bieżąco osobiste preferencje smakowe i automatycznie dostosowuje ekran startowy do dwóch lub czterech preferowanych specjałów.
Oczywiście w nowych wersjach ENA 8 Touch i E8 Touch nie mogło zabraknąć znanych i sprawdzonych technologii Jury: P.E.P, I.W.S., młynek AromaG3. Jeśli jeszcze ich nie znacie, to przeczytajcie co oznaczają:
- P.E.P– Jeśli lubicie pić tzw. specjały krótkie – espresso bądź ristretto – ogromnym wsparciem w ich parzeniu będzie opatentowana technologia P.E.P, czyli Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej. Podczas procesu zaparzania, woda do jednostki zaparzającej podawana jest interwałowo – w przerywanych cyklach – stąd pulsacja. Dzięki takiemu rozwiązaniu wydłużono czas ekstrakcji i uzyskano jeszcze pełniejszy smak i aromat „krótkich kaw”.
- I.W.S. – Kawa to nie tylko świeże ziarna – to przede wszystkim czysta woda, z której w 98% składa się kawa. O jej czystość oraz jak najlepszą jakość dba system I.W.S z unikalnym na rynku filtrem Claris SMART. Dzięki technologii RFID – filtr i ekspres są ze sobą połączone za pomocą fal radiowych. Wykrywanie filtra przez urządzenie i konfiguracja ustawień odbywa się automatycznie.
- Młynek Aroma G3– O najwyższą jakość zmielonych ziaren dba wyjątkowo cichy młynek Aroma G3. Jest to młynek stalowy, który dzięki niebywałej precyzji cięcia ziaren potrafi wydobyć z nich najcenniejsze dla naszych zmysłów doznania. Jego praca przekłada się m.in. na wspaniałą, gęstą piankę tzw. cremę na „małej czarnej”.
Nowe ekspresy parzą tak samo świetną kawę jak ich poprzednicy, ale umożliwiają bardziej komfortową nawigację po menu i są tak inteligentne, że podpowiedzą Ci, jaka jest Twoja ulubiona kawa!
- Pralko-suszarka Samsung Bespoke AI Laundry Combo™ - 25/11/2024
- Jakie cechy powinien mieć dobry oczyszczacz powietrza? - 21/11/2024
- Odkurzacz pionowy Electrolux Ultimate 700 – recenzja - 20/11/2024