Pomimo ogromnej popularności sprzętu do zabudowy wielu klientów nadal decyduje się na zakup kuchni wolnostojących. Ich największą zaletą jest fakt, że nie trzeba ich dopasowywać do wymiarów mebli, a ich mobilność pozwala nam na wymianę urządzenia bez ingerencji w zabudowę meblową.

 

Polacy od 60 lat  cenią markę Amica za kuchnie wolnostojące, ponieważ oprócz ciekawego wzornictwa, Amica ciągle udoskonala tą kategorię produktów.

Baking Pro System

Amica opracowała specjalną konstrukcję piekarnika o nazwie Baking Pro System, która gwarantuje dokładne rozprowadzenie ciepła i stabilną temperaturę wewnątrz komory pieczenia. Dzięki zastosowaniu większych grzałeki i wysunięciu ich do przodu dopieką się nawet fragmenty ciasta, które znajdują się blisko szyby.

Komora piekarnika jest większa i ma więcej poziomów pieczenia. Większe są też blachy.

Teraz możemy piec na wielu poziomach ale z gwarancją równomiernego wypieczenia i zarumienienia.

SoftSteam

Soft-Steam.jpg

Ilekroć rozmawiam z kimś, kto często piecze, słyszę o technologii pieczenia z dodatkiem pary. Amica nazwała tą technologię SoftSteam.

Dzięki parze ciasta, pieczywo lepiej wyrastają, są bardziej puszyste, nie przesuszają się, a co za tym idzie świetnie  smakują. Wystarczy nalać na dno piekarnika 300-400 mln wody, nacisnąć funkcję SoftSteam na sensorze/pokrętle, a włączy się specjalna grzałka i wytworzy się para.

Para sprawdza się też idealnie przy podgrzewaniu jedzenia, bo dzięki niej potrawa się nie wysusza.

Zimny front 35 °C

Zimny-Front.jpg

Jeśli wśród Waszych domowników są dzieci, które lubią przebywać w kuchni, to warto kupić urządzenie, która ma tzw. zimny front 35 °C – co oznacza, że temperatura frontu piekarnika nigdy nie przekroczy temperatury 35 °C.

Jak to możliwe, że pomimo wysokich temperatur wewnątrz komory piekarnika front drzwi pozostaje chłodny?

Piekarnik wyposażony jest w specjalny układ kanałów wentylujących, które w połączeniu z wentylatorem gwarantują ciągły przepływ chłodnego powietrza między szybami drzwi.  Teraz i mali i duzi  mogą bezpiecznie obserwować, co dzieje się w piekarniku!

Nagrzew w 3 min/4 min

Szybki-Nagrzew-W-3Min-01.Jpg

Dziś każdy z nas ceni sobie możliwość szybkiego uruchomienia  i działania sprzętu, dlatego funkcja nagrzewu  w 3 min/4 min piekarnika idealnie wpisuje się w nasze oczekiwania. Wybierając tą funkcję uruchamia się grzałki termoobiegu i grzałkę dolną lub wzmocniony grill oraz wentylator- czyli wykorzystuje sie pełną moc piekarnika, aby w 3 lub 4 minuty (w zależności od modelu kuchni) komora piekarnika osiągnęła temperaturę 150 °C.

Neezależnie od tego z jakiego powodu się spieszysz- czy z głodu, czy niespodziewanej wizyty,  w kilka minut możesz przystąpić do pieczenia!

Palnik WOK

Palnik-Wok.jpg

Jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej lub po prostu często gotujecie w dużych garnkach i patelniach szczególnie docenicie palnik Wok, który podgrzewa nie tylko dno, ale i ścianki garnka.  Palnik Wok gotuje i smaży  w sposób szybki i równomierny  dzięki podwójnemu płomieniowi. Krótsze gotowanie powoduje też zachowanie substancji odżywczych!

Żeliwne ruszty

Podczas gotowania na gazie niezwykle przydatne okazują się stabilne ruszty żeliwne. Nie dość, że możemy je myć w zmywarce, to jeszcze w komfortowy sposób możemy przesunąć po nich duży garnek rosołu czy bigosu bez ryzyka rozlania czy przesunięcia rusztów razem z naczyniem. Ponadto żeliwne ruszty nadają kuchni elegancki charakter i są odporne na wysokie temeperatury i odkształcenia.

SoftClose – miękkie domykanie

W drzwiach piekarnika zastosowano zawiasy  wyposażone w specjalne tłumiki, dzięki którym drzwi samoczynnie wyhamowują tuż przed całkowitym zamknięciem. Głośne, nieprzyjemne  trzaskanie to już przeszłość.

Czyszczenie piekarnika

Parowe.jpg

Każdy z nas chętnie zjada kurczaka z rożna, ale chętnych do czyszczenia piekarnika raczej nie znajdziemy. Na szczęście kuchnie wolnostojące Amiki wyposażone są w różne systemy czyszczenia, które znacznie tą czynność ułatwią.

Jednym ze sposobów czyszczenia jest czyszczenie parowe. Wystarczy nalać jedną szklankę wody na blachę, nastawić piekarnik na 50°C, a po 30 minutach, brud będzie na tyle zmiękczony, że łatwo usuniesz go  przy użyciu gąbki z wodą i płynem do mycia naczyń.

Innym sposobem czyszczenia jest czyszczenie katalityczne. W piekarniku umieszczone są specjalne wkłady pokryte porowatą emalią, która ma zdolność  przyciągania i rozkładania zanieczyszczeń.  W piekarnikach z małą komorą panele katalityczne znajdują sie na bocznych ścianach, a  modele z dużą komorą, z Baking Pro System posiadają panele  na bocznych i tylnej ścianie piekarnika. Aby oczyścić panele wystarczy uruchomić piekarnik na jedną godzinę w temperaturze 250°C.

11 funkcji piekarnika

Piekarniki  w kuchniach wolnostojących mogą posiadać aż 11 funkcji pieczenia np. szybki nagrzew, rozmrażanie, termoobieg, super grill czy grzanie góra i dół. Teraz przygotowanie dania z grilla, rożna czy rozmrożenie mięsa będzie proste jak nigdy dotąd. A jeśli zależy Ci na niższych rachunkach za prąd, korzystaj z funkcji Eco, która redukuje zużycie prądu.

 

Zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu

Wszystkie kuchnie gazowe zgodnie z dyrektywą unijną mają zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu. Dzięki tym specjalnym czujnikom, w razie zgaśnięcia płomienia, dopływ gazu zostanie automatycznie zamknięty, a my gotując na gazie możemy czuć się bezpiecznie!

Kv.jpg

Pani Agd
Obserwuj