Pomimo ogromnej popularności sprzętu do zabudowy wielu klientów nadal decyduje się na zakup kuchni wolnostojących. Ich największą zaletą jest fakt, że nie trzeba ich dopasowywać do wymiarów mebli, a ich mobilność pozwala nam na wymianę urządzenia bez ingerencji w zabudowę meblową.
Polacy od 60 lat cenią markę Amica za kuchnie wolnostojące, ponieważ oprócz ciekawego wzornictwa, Amica ciągle udoskonala tą kategorię produktów.
Baking Pro System
Amica opracowała specjalną konstrukcję piekarnika o nazwie Baking Pro System, która gwarantuje dokładne rozprowadzenie ciepła i stabilną temperaturę wewnątrz komory pieczenia. Dzięki zastosowaniu większych grzałeki i wysunięciu ich do przodu dopieką się nawet fragmenty ciasta, które znajdują się blisko szyby.
Komora piekarnika jest większa i ma więcej poziomów pieczenia. Większe są też blachy.
Teraz możemy piec na wielu poziomach ale z gwarancją równomiernego wypieczenia i zarumienienia.
SoftSteam
Ilekroć rozmawiam z kimś, kto często piecze, słyszę o technologii pieczenia z dodatkiem pary. Amica nazwała tą technologię SoftSteam.
Dzięki parze ciasta, pieczywo lepiej wyrastają, są bardziej puszyste, nie przesuszają się, a co za tym idzie świetnie smakują. Wystarczy nalać na dno piekarnika 300-400 mln wody, nacisnąć funkcję SoftSteam na sensorze/pokrętle, a włączy się specjalna grzałka i wytworzy się para.
Para sprawdza się też idealnie przy podgrzewaniu jedzenia, bo dzięki niej potrawa się nie wysusza.
Zimny front 35 °C
Jeśli wśród Waszych domowników są dzieci, które lubią przebywać w kuchni, to warto kupić urządzenie, która ma tzw. zimny front 35 °C – co oznacza, że temperatura frontu piekarnika nigdy nie przekroczy temperatury 35 °C.
Jak to możliwe, że pomimo wysokich temperatur wewnątrz komory piekarnika front drzwi pozostaje chłodny?
Piekarnik wyposażony jest w specjalny układ kanałów wentylujących, które w połączeniu z wentylatorem gwarantują ciągły przepływ chłodnego powietrza między szybami drzwi. Teraz i mali i duzi mogą bezpiecznie obserwować, co dzieje się w piekarniku!
Nagrzew w 3 min/4 min
Dziś każdy z nas ceni sobie możliwość szybkiego uruchomienia i działania sprzętu, dlatego funkcja nagrzewu w 3 min/4 min piekarnika idealnie wpisuje się w nasze oczekiwania. Wybierając tą funkcję uruchamia się grzałki termoobiegu i grzałkę dolną lub wzmocniony grill oraz wentylator- czyli wykorzystuje sie pełną moc piekarnika, aby w 3 lub 4 minuty (w zależności od modelu kuchni) komora piekarnika osiągnęła temperaturę 150 °C.
Neezależnie od tego z jakiego powodu się spieszysz- czy z głodu, czy niespodziewanej wizyty, w kilka minut możesz przystąpić do pieczenia!
Palnik WOK
Jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej lub po prostu często gotujecie w dużych garnkach i patelniach szczególnie docenicie palnik Wok, który podgrzewa nie tylko dno, ale i ścianki garnka. Palnik Wok gotuje i smaży w sposób szybki i równomierny dzięki podwójnemu płomieniowi. Krótsze gotowanie powoduje też zachowanie substancji odżywczych!
Żeliwne ruszty
Podczas gotowania na gazie niezwykle przydatne okazują się stabilne ruszty żeliwne. Nie dość, że możemy je myć w zmywarce, to jeszcze w komfortowy sposób możemy przesunąć po nich duży garnek rosołu czy bigosu bez ryzyka rozlania czy przesunięcia rusztów razem z naczyniem. Ponadto żeliwne ruszty nadają kuchni elegancki charakter i są odporne na wysokie temeperatury i odkształcenia.
SoftClose – miękkie domykanie
W drzwiach piekarnika zastosowano zawiasy wyposażone w specjalne tłumiki, dzięki którym drzwi samoczynnie wyhamowują tuż przed całkowitym zamknięciem. Głośne, nieprzyjemne trzaskanie to już przeszłość.
Czyszczenie piekarnika
Każdy z nas chętnie zjada kurczaka z rożna, ale chętnych do czyszczenia piekarnika raczej nie znajdziemy. Na szczęście kuchnie wolnostojące Amiki wyposażone są w różne systemy czyszczenia, które znacznie tą czynność ułatwią.
Jednym ze sposobów czyszczenia jest czyszczenie parowe. Wystarczy nalać jedną szklankę wody na blachę, nastawić piekarnik na 50°C, a po 30 minutach, brud będzie na tyle zmiękczony, że łatwo usuniesz go przy użyciu gąbki z wodą i płynem do mycia naczyń.
Innym sposobem czyszczenia jest czyszczenie katalityczne. W piekarniku umieszczone są specjalne wkłady pokryte porowatą emalią, która ma zdolność przyciągania i rozkładania zanieczyszczeń. W piekarnikach z małą komorą panele katalityczne znajdują sie na bocznych ścianach, a modele z dużą komorą, z Baking Pro System posiadają panele na bocznych i tylnej ścianie piekarnika. Aby oczyścić panele wystarczy uruchomić piekarnik na jedną godzinę w temperaturze 250°C.
11 funkcji piekarnika
Piekarniki w kuchniach wolnostojących mogą posiadać aż 11 funkcji pieczenia np. szybki nagrzew, rozmrażanie, termoobieg, super grill czy grzanie góra i dół. Teraz przygotowanie dania z grilla, rożna czy rozmrożenie mięsa będzie proste jak nigdy dotąd. A jeśli zależy Ci na niższych rachunkach za prąd, korzystaj z funkcji Eco, która redukuje zużycie prądu.
Zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu
Wszystkie kuchnie gazowe zgodnie z dyrektywą unijną mają zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu. Dzięki tym specjalnym czujnikom, w razie zgaśnięcia płomienia, dopływ gazu zostanie automatycznie zamknięty, a my gotując na gazie możemy czuć się bezpiecznie!
- Pralko-suszarka Samsung Bespoke AI Laundry Combo™ - 25/11/2024
- Jakie cechy powinien mieć dobry oczyszczacz powietrza? - 21/11/2024
- Odkurzacz pionowy Electrolux Ultimate 700 – recenzja - 20/11/2024