Aby prawidłowo dobrać okap do kuchni należy obliczyć, jaką powinien mieć wydajność. Im większa kubatura kuchni, tym bardziej wydajny okap będzie nam potrzebny! Jeśli Wasza kuchnia jest otwarta na salon, to do obliczeń musicie uwzględnić kubaturę kuchni z salonem.

Jak obliczyć kubaturę pomieszczenia?

Wystarczy  pomnożyć powierzchnię razy wysokość. Czyli jeśli nasza kuchnia z salonem ma 30 m2 a ich wysokość to 2,5 m, to kubatura tego pomieszczenia wynosi 75m3.

Jaka powinna być zatem wydajność okapu ?

Dobrze dobrany okap powinien nam zapewnić na pierwszym biegu 6-krotną,  na drugim 9-krotną, a na trzecim 12-krotną filtrację kubatury pomieszczenia w ciągu godziny!

Czyli w przypadku kuchni i salonu o kubaturze 75m3 powinien to być okap o następujących parametrach:

wydajność I bieg – 6 krotna filtracja kubatury w ciągu godziny czyli 6×75= 450 m3/h

wydajność II bieg – 9 krotna filtracja całej kubatury w ciągu godziny 9×75=675 m3/h

wydajność III bieg – 12 krotna filtracja całej kubatury w ciągu godziny 12×75=900 m3/h

Na etykietach cenowych  prawie zawsze znajdziecie informacje o wydajności na trzecim biegu czyli tą wydajność maksymalną, a wiadomo, ze okap w kuchni pracuje najczęściej na  pierwszym i drugim biegu, więc zerknijcie do karty produktowej urządzenia, czy parametry pasują do kubatury Waszej kuchni.

Okapy o mocy 1000 m3/h są najwydajniejszymi okapami dostępnymi na rynku, więc jeśli metraż Waszych kuchni otwartych na salon jest większy niż 30 metrów kwadratowych, to pozostaje Wam zakup najwydajniejszego okapu o mocy 1000 m3/h i uzbroić się w cierpliwość. Okap oczyści powietrze, ale zajmie mu to więcej czasu!

Pamiętajcie, że okap powinien pracować również po zakończeniu gotowania conajmniej przez 10 minut.

Okap-Faber.jpg
Pani Agd
Obserwuj