Kiedyś piekarniki parowe były elementem wyposażenia tylko profesjonalnych kuchnii gastronomicznych, dziś kiedy ceny tych urządzeń stały się bardziej przystępne, coraz częściej trafiają do naszych kuchni. Nic w tym dziwnego, bo gotowanie na parze jest zdrowe i smaczne. A skoro zdrowe gotowanie jest w modzie, to warto się dowiedzieć, co sprawia para dodana do pieczenia i jakie są najpopularniejsze piekarniki parowe!

Na początek -ważna kwestia! Piekarnik parowy to nie jest piekarnik, który piecze tylko z dodatkiem pary! To jest urządzenie wielofunkcyjne. On działa jak standardowy, zwykły piekarnik, ale ma też specjalne programy, które pieką z dodatkiem pary, czyli z extra nawilżaniem potraw. Na rynku są też piekarniki parowe, które oprócz standardowego pieczenia z dodatkiem pary oferują gotowanie na parze czyli działają  jak parowar i takie, które gotują metodą SousVide -czyli gotują powoli  warzywa,mięsa, ryby w kąpieli wodnej, w niskich temperaturach, po uprzednim zamknięciu ich w woreczkach próżniowych.

Efektu pary nie da się stworzyć w zwykłym piekarniku nalewając wodę na blachę, bo istotą pieczenia parowego jest podanie konkretnej ilości pary we właściwym momencie pieczenia.

Poza tym nadmiar pary może też uszkodzić piekarnik nie przystosowany do jej obecności.

Do czego służy para w pieczeniu?

Beko-Ikona-Hero-Combi-Steam-Plus.jpg

Często pytacie, ale po co mi ta para do pieczenia?  Już odpowiadam :-)! Dodanie pary pozwala:

  • wydobyć najlepszy smak potrawy,
  • zachować soczystość potraw i zapobiega ich wysuszaniu,
  • gotować potrawy do 20% szybciej,
  • zachować więcej składników odżywczych witamin i minerałów,
  • używać mniej tłuszczu i oleju do gotowania.

Najpopularniejsze piekarniki parowe

Marka Electrolux jest niewątpliwie liderem w kategorii piekarników parowych. W swojej gamie produktowej ma aż cztery różne serie produktów.

 

Opera-Zrzut-Ekranu-2020-03-13-181932-Www-Elect.png

Bestsellery Electroluxa

Oto dwa najpopularniejsze piekarniki parowe marki Electrolux to: EOD6C71ZEOC6H71Z.

 

Piekarnik EOD6C71Z jest urządzeniem z serii 600 Steam Bake, który kosztuje ok.1700 zł.  Aktualną cenę możecie sprawdzić TU. Piekarnik z funkcją SteamBake zapewnia wszystko co oferuje zwykły piekarnik, ale daje Ci też możliwość upieczenia pysznego chleba i ciast z wykorzystaniem odrobiny pary.

Seria 600 SteamBake

Wystarczy wlać max. 250 ml wody do zagłębienia w dnie komory piekarnika (do zimnego piekarnika!) wstawić do niego potrawę, wybrać na pokrętle termoobieg  PLUS, nacisnąć: Dodatkowa para, ustawić temperaturę i piec. Po określonym czasie możesz wyjąć potrawę i delektować się swoim dziełem!

Piekarnik ma na wyposażeniu blachę do pieczenia pieczywa i ciast  ze specjalnymi perforacjami, które umożliwiają swobodne krążenie ciepła i pary wodnej wokół ciasta.

Na wyposażeniu piekarnika jest też  termosonda, która umożliwia monitorowanie temperatury wewnątrz potrawy oraz prowadnica teleskopowa na jednym poziomie dla wygodnego i bezpiecznego wyjmowania potraw. Piekarnik posiada też powłokę katalityczną pochłaniającą tłuszcz.

 

Seria 700 SteamCrisp

Www.jpg

Kolejny bestseller Electroluxa to  EOC6H71Z, który należy do linii piekarników  700 Steam Crisp. Ten model kosztuje ponad 2000 pln i aktualną cenę możecie sprawdzić TUTAJ

W tym modelu para nie pochodzi z wody nalanej na dno piekarnika, ale z generatora pary. Wlew wody do generatora znajduje się po prawej stronie na panelu sterowania. Piekarnik w zależności od potrawy sam będzie dozował parę w konkretnej fazie pieczenia.  SteamCrisp dzięki parze łączy optymalną wilgoć potrawy z chrupiącą skórką i chroni przed przesuszeniem. To idealne rozwiązanie do pieczenia mięs, zapiekanek, pieczywa, ciast a także odgrzewania potraw bez ryzyka wysuszenia.

Dzięki funkcji regeneracji pary zawsze, kiedy tylko potrzebujesz będziesz mógł doprowadzić np. wczorajszy chleb, do świeżości jak prosto z piekarni.

To model ma również na wyposażeniu termosondę, prowadnicę teleskopową, a jego wnętrze można wyczyścić za pomocą czyszczenia parowego AquaClean. Para wodna idealnie rozmiękcza zaschnięte zabrudzenia, co ułatwia ich usunięcie. Komfort użytkowania zapewnia miękkie domykanie drzwi piekarnika i fakt, że nawet podczas pieczenia szyba piekarnika pozostaje zimna.

 

Seria 800 Steam Boost

Remote-Jpg.png

Najlepiej sprzedającym się piekarnikiem z serii 800 jest Electrolux EOB8S31Z.

Ten model oprócz funkcji jakie oferują piekarniki parowe z serii 600 i 700 umożliwia dodatkowo gotowanie na parze!

 

Urządzenie posiada tekstowy wyświetlacz LCD w języku polskim, który krok po kroku prowadzi Cię w procesie gotowania; ułatwia dostęp do różnorodnych trybów grzania i programów pieczenienia i gotowania.

Jeśli jesteście zainteresowani zakupem tego produktu, TUTAJ sprawdzicie jego aktualną cenę.

Rozmowa z Markiem Królem -szkoleniowcem marki Electrolux o serii 800

Jeżeli chcielibyście spróbować pieczenia w piekarnikach parowych marki Electrolux, to warto wybrać się na warsztaty kulinarne organizowane w ich Taste Center w Warszawie. Terminy i tematyka warsztatów dostępne na stronie https://tastecenter.pl/warsztaty/

Pani Agd
Obserwuj